דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

התאחדות חקלאי ישראל: "אם המדינה לא תפצה את החקלאים, הם יעשו מרד וישתמשו במים כראות עיניהם"

מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "הבעיה האמיתית היא לא חמש שנות הבצורת, אלא הציניות שמחריבה את הציונות. אם נשלים אם זה שמקצצים לנו בלי פיצוי – זה יהפוך לנורמה".
"אם המדינה לא תפצה את החקלאים, החקלאים יעשו מרד וישתמשו במים כראות עיניהם"
כינוס החירום השבוע

התאחדות חקלאי ישראל, השדולה החקלאית בכנסת וארגון 'מים לישראל' קיימו בשבוע שעבר כנס חירום בכנסת בנושא "משבר המים לחקלאות". הכנס התקיים בהשתתפות יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל, יו"ר רשות במים, גיורא שחם חברי השדולה החקלאית בכנסת וחברי כנסת נוספים.

כזכור, מועצת רשות המים החליטה זו השנה השנייה ברציפות, על קיצוץ במים לחקלאות לשנת 2019. מדובר בפעם הראשונה שלוקחים אמצעי ייצור מבלי לתת פיצוי. המשמעות היא שמצד אחד, החקלאים יימנעו מלגדל גידולים חקלאיים בשטחיהם ועשרות אלפי דונמים חקלאיים צפויים להתייבש ואף להינטש. ומצד שני, הם יספגו זאת מכיסם וללא כל פיצוי.

במהלך הכנס הודיעו ראשי התאחדות חקלאי ישראל כי אם המדינה לא תפצה את החקלאים על הקיצוץ החד צדדי שקיימה בעקבות הבצורת, היא תודיע לחקלאים לעשות מרד ולהשתמש במים כראות עיניהם, מעבר למכסת המים הקיימת.

הקריאה הזאת לוותה בתמיכה גורפת של חברי הכנסת לרבות יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל, חברי השדולה החקלאית בכנסת וחברי כנסת הנוספים שהגיעו לכנס ושל ראשי התנועות והארגונים והחקלאים.

קודם לכן קיימה ועדת ביקורת המדינה של הכנסת דיון בנושא הדו"ח החמור של מבקר המדינה על פועלה של רשות המים בכל הנוגע להתנהלות משק המים בישראל.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני אמר:  "נושא המים הוא בעייתי. מי שמשלם את זה לא צריכים להיות חקלאים. בוועדת הכספים היו דיונים רבים בנושאי החקלאות והמים. המדינה לא יכולה להתעלם מכל נושא המים. אני אתכם. החקלאים עושים מלאכה נאמנה למען המדינה"

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל:  "על משרד חקלאות להילחם אל מול משרד האוצר ולקבוע את כללי המשחק. לא ייתכן שאחרי שהחקלאים השקיעו כל כך הרבה, זרעו ודישנו את האדמה, אומרים להם - אתם צריכים לייבש, לעקור ולעצור. צריך לתת הן גיבוי והן פיצוי לחקלאים. ועדת הכלכלה הפכה להיות הבית של החקלאים ופועלת למענם. אני תמיד כאן לרשותכם".

 מזכ״ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן: "ממשלת ישראל לוקחת מהחקלאים אמצעי ייצור. זאת פרנסה ומי שסוגר פרנסה צריך לשלם פיצוי. אם הממשלה תתעקש שלא לשלם, החקלאים ישתמשו במים על פי צרכיהם וניפגש בבתי המשפט".

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור: "לא ניתן לייבש את החקלאות. אנו דורשים פיצוי בתמורה לקיצוץ במים לחקלאות כדי שנוכל להמשיך לקיים את החקלאות, טרם יתביישו ויינטשו עשרות אלפי דונמים של שטחים חקלאיים".

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר: "הבעיה האמיתית היא לא חמש שנות הבצורת, אלא הציניות שמחריבה את הציונות. במשך שלוש שנים מתוך חמש שנות הבצורת המדינה השביתה את מתקני ההתפלה כי זה יותר זול, מאשר לשלם לחקלאים פיצוי. זה משהו בלתי נתפס! בשנת 91, הייתה בצורת ולא היו מתקני התפלה, וועדת חקירה שבדקה את משק המים שלחה את כל מקבלי ההחלטות בעניין הביתה! היום אף אחד לא זז מכיסאו. נציב שירות המים, גיורא שחם, לא אשם בזה, הוא הגיע אל האסון הזה. אלו היו שנים שחונות תרתי משמע – לא ירד גשם והכל התנהל כמו שכונה. כבשים לא בועטות, אבל אם נשלים עם המדיניות הזו, היא תהפוך לנורמה. אם נשלים אם זה שמקצצים לנו בלי פיצוי – זה יהפוך לנורמה".

יו"ר רשות המים, גיורא שחם הגיע לדיון כדי להשמיע את הדברים מהצד שלו: "מי שספג את הנזק הגדול ביותר זו החקלאות.  אחת המשימות שלי במשמרת שלי היא לשמור על ארץ ירוקה והדרך היא באמצעות החקלאות. היכולת להפוך את חבל הארץ לירוקה זה רק באמצעות משאב המים. ושהמים יהיו במחירים ראויים ולכן עלינו לייצר את האמצעי כדי שבעיית לא תסכן את המצב הקיים".

יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ איתן ברושי: "משבר משק המים הוא תוצאה של ניהול כושל ולא רק של 5 שנות בצורת. כדי לשנות את פני הדברים יש לפעול לשינוי במבנה ניהול משק המים ובדרך קבלת ההחלטות של משק המים. בנוסף, יש לעמוד על כך שיינתן פיצוי לחקלאים על הקיצוץ במכסות המים לשנים 2018-2019, ולא להשלים עם קיומו של משק מים סגור. משמעותו של ניהול משק המים כמשק סגור הוא שהשקעות העתק הנדרשות בהקמת מתקני התפלה, חידוש האקוויפרים ועוד, ממומנות מהתשלום של הצרכנים. צעד כזה הוא פגיעה אנושה בחקלאים ובצרכנים הפרטיים. יש כאן מחדל גדול ועלינו לחזור להיות מעצבי המדיניות ולא הקורבנות שלה. אני לא חושב שמותר להשתמש במים שאין, אני דורש שכשלוקחים ענפי יצור מהחקלאות, אזי יפצו ביתר ולא בחסר. אני מסרב להתרגל לציניות הזו ולגישה האנטי ציונות הזו."

מנהל אגף בכיר גורמי ייצור במשרד החקלאות, ד"ר אסף לוי: "ההחלטות מתקבלות בתוך רשות המים ולצערי לא מעט מהמקרים שאני צריך להילחם הם נגד רשות המים זאת כדי להגן על החקלאים והחקלאות. כשאני צעקתי ב-2017 שצריכים מים לחקלאות אז לא הקשיבו, גם לשנת 2019 הינו בדעת מיעוט. השר עשה, עושה ויעשה בנושא מול הגורמים השונים למען החקלאים״.

ח"כ עמר בר-לב יו"ר משותף של השדולה החקלאית: "כשמדברים על שיפור משק המים באמצעות שיפור היעילות של מתקני התפלה ופיתוח חדשים - זה נשמע נפלא, אבל מדובר בפעולה לטווח ארוך בעוד שנים, ומחיר המים, גם אז לאחר התפלה, עדיין יהיה גבוה מדי עבור רוב ענפי החקלאות. המטרה של החקלאים היא לא לקבל פיצוי כי אם לעשות חקלאות, אך לטווח המידי באין מים, הם חייבים לקבל פיצוי מראש.

ח״כ אילן גילאון:״אי אפשר לתת למצב הקיים להמשך כאילו כלום. החקלאים, אלו שמייצרים לנו את המזון, אלו שדואגים לפרנסה של אלפי עובדים במשק, לא יכולים להיות מופקרים בשל חוסר תכנון וחוסר מעש שנמשך כבר שנים ארוכות ומדיניות מים כושלת וחסרת אחריות. כפי שבשאר העולם יודעים לסבסד את החקלאות לאור חשיבותה האקוטית, כך גם צריך להיות פה. המשעה הראוי, הנכון, הנדרש לנו כמדינה, כחברה, בטווח המיידי, הוא לסבסד את החקלאות, ובטווח הארוך לייצר מדיניות מים יותר אחראית וחכמה. כי אין מדינת ישראל בלי חקלאות, ואין חקלאות בלי מים.״

הוספת תגובה חדשה