- 07/04/2020
content
חוזר בועז מקלר ושות': מיסוי שיוך דירות וקליטת חברים חדשים בקיבוץ – עדכון חשוב
בועז מקלר רו"ח שרון בכר עו"ד
**המאמר הינו מטעם בועז מקלר ושות', ואינו מטעם התנועה הקיבוצית
18/28
**המאמר הינו מטעם בועז מקלר ושות', ואינו מטעם התנועה הקיבוצית
18/28
בהמשך לחוזרינו מס' 42/2019 – הדן בהיבטי המיסוי ופרקטיקה של הליך שיוך הדירות בקיבוצים. להלן מובא עדכון ותזכורת לגבי דגשים חשובים שיש להפנות אליהם את מלוא תשומת הלב בטרם יחל הקיבוץ בהליך של השיוך.
למרות הטענה כי הליך שיוך הדירות ורישום הדירה על שם החבר אינה עסקה במקרקעין החייבת בדיווח לשלטונות המס הגיע משרדנו לסיכום עם רשויות המס, עוד בשנות התשעים, כי הקיבוץ לא יחויב במס שבח ואילו החבר ישלם מס רכישה בשיעור של 0.5% משווי הבית המחושב כשווי של בית תפוס.
על בסיס הסכמות אלה הגענו להסכמי פשרה עם שלטונות מיסוי מקרקעין כך שכלל המס המשולם בביצוע הליך כזה עבור כל בית אב זהה ל – 0.5% מס רכישה על שווי של בית תפוס.
באופן דומה, נחתמו גם הסכמי פשרה לגבי הליך של קליטה ושיוך הדירה לחברים חדשים שנקלטו בקיבוץ.
לאחרונה, החליט מנהל מס שבח לא לכבד את ההסכמות מהעבר ולמרות שבעת העברת הדירה על שם החבר לא משולמת כל תמורה לקיבוץ החליטו שלטונות המס להוציא שומות מס לחברים לפי שווי השוק של דירת המגורים. עמדתם זו באה לידי ביטוי בשומות שהוצאו לחברים בקיבוצים מסוימים (שאינם לקוחותינו) שחלקם עומדים להתברר בבית המשפט.
משמעות הדברים היא חבות במס גבוהה מאוד שעלולה להגיעה למאות אלפי שקלים לבית אב (עשרות מיליוני ש"ח לקיבוץ) מה שעשוי לרוקן מתוכן את החלטות השיוך והקליטה בקיבוצים ולמעשה להמית את הליך שיוך הדירות בקיבוצים וזאת נוכח משבר הדירות ההולך וגובר במדינה!
נציין כי במידה ושלטונות המס יזכו בבית המשפט, הרי שהם יוכלו למעשה להוציא שומות באופן רטרואקטיבי לקיבוצים אשר ביצעו שיוך בארבע השנים האחרונות ואין להם הסכם חתום עם מיסוי מקרקעין.
נציין כי החלטת הנהלת רשות המיסים בעבר, בהתייעצות עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הייתה להעניק פטור ממס שבח לקיבוץ באמצעות חקיקה בכנסת. עד היום החקיקה טרם נעשתה.
לאור האמור, הרי שחשוב מאוד לבחור, לפני תחילת ההליך, עו"ד המומחה במגזר הקיבוצי, אשר מתחייב במפורש ובכתב ללוות גם את הקיבוץ וגם את החברים עד לשומות סופיות, הן בשלב השיוך החוזי והן בשלב הקצאת הקרקע ע"י רמ"י, לרבות אפשרות להגשת ערר לבית המשפט וזאת כדי למנוע תשלום שכר טרחה נוסף ומיותר וגם את תשלום המס הגבוה והלא מוצדק בשומה.
בברכת בריאות ותקווה לימים טובים.
לפרטים נוספים, אתר המשרד: www.mekler.co.il
למאמרים הקודמים: הקטנה משמעותית בפיצוי הכספי לקרקע חקלאית - עדכון
שיוך דירות - היבטי מיסוי ופרקטיקה
סיווג ישובי עדיפות לאומית – עדכון
אישורי המיסים הנדרשים בעת מימוש אופציה שניתנה במסגרת החלטה 1470
סיווג אזורי עדיפות לאומית בעקבות פיזור הכנסת
דברי הסבר של רשות המסים לדוחות מס אישיים של חברי קיבוץ
סכנה לצמצום ההנחות בהקצאת מגרשי מגורים באזורי עדיפות לאומית
מדיניות אחידה למתן הנחות בקרקע - הבהרות
ישובי עדיפות לאומית בתחום הבינוי והשיכון – עדכון
אזורי עדיפות בתחום הבינוי והשיכון
הארכת ההנחות בהקצאת קרקע עד 30.11.2018
הנחות בהקצאת קרקע באיזורי עדיפות - הבהרות
הוספת תגובה חדשה