- 26/11/2019
content
"אם לא הייתי מצטרפת לתל"מ, היו לוקחות לי עוד שנתיים לצאת מהמקום שהייתי תקועה בו"
ביום חמישי 21.11, התקיים ביקור של נציגי משרד האוצר ונציגי המשרד לשוויון חברתי בקיבוץ נען במסגרת היכרות עם תכנית תל"מ. הביקור התקיים לאחר שבחודש אוקטובר נחתם ההסכם להפעלת תכנית תל"מ מול המשרד לשוויון חברתי, ובכך הגיע לסיומו תהליך ארוך, בו התנועה הקיבוצית ספגה את עלויות התכנית ללא התחייבות מצד ממשלת ישראל לאורך תקופה ארוכה. בסוף הביקור הסכימו כלל הנוכחים כי יש להמשיך עם התוכנית ואף להעלותה לשלב הבא
מטרת הביקור הייתה לחשוף בפני נציגי משרד האוצר את חשיבות קיום התוכנית, ואת הערך המוסף הייחודי שישנו בקיום התכנית בקיבוצים, בהם המעסיקים, המקשרים, וכלל הקהילה מעורבים באופן ישיר ועקיף בהצלחתם של המשתתפים המתגוררים ומועסקים בענפי הקיבוץ.
מטעם התנועה הקיבוצית נכחו המשנה למזכ"ל, גיל לין, אילת ארנוני,מנהלת תחום צעירים בסיכוי ותכנית תל"מ ושחר שדה, רכזת אזור דרום בתוכנית תל"מ. את המשרד לשוויון חברתי ייצגו אלישבע סבתו, מנהלת רשות הצעירים, אלירן ביתן, מרכז בכיר השכלה ותעסוקה לצעירים ושמעון וייס, רכז תעסוקה ותכניות מיוחדות. מטעם משרד האוצר השתתפו בביקור עמית וסאל, רכז משרדים מנהליים במשרד החשב הכללי ועומרי אישך, רפרנט משרדים מנהליים בחשב הכללי. איילת לייפר, המקשרת לתוכנית מטעם קיבוץ נען, הייתה שותפה גם כן לביקור החשוב.
את הסיור ליוותה חמוטל פרידברג, מנהלת הגיל הרך בנען מזה כמה שנים, אשר מכירה מקרוב את התוכנית בתור המעסיקה המרכזית של משתתפיה בנען. חמוטל הדגישה כיצד תהליך העבודה עצמו בקיבוץ מהווה מקום תרגול ואימון לכישורי החיים עליהם עובדים בתכנית, וכיצד מהוות הגננות והסייעות האחרות בצוות הגנים דמויות משמעותיות עבור המשתתפות. כפי שאמרה חמוטל: "מקומה של הסייעת בגן הקיבוצי אינו מקומה של סייעת בגן עירוני - שם היא עסוקה בעיקר בתמיכה אדמיניסטרטיבית לגננת. בגן הקיבוצי הסייעת הינה חלק מצוות החינוך בגן לכל דבר ועניין, והיא שותפה מלאה להעברת התכנית החינוכית בגן. עמדה זו מאפשרת לה הן להתפתח מבחינה מקצועית, והן לבחון בעצמה את התאמתה למקצוע".
בביקור בגן הילדים פגשו המבקרים את דינה, משתתפת בתוכנית שהגיעה לנען לאחר שעבדה בגן בקרית עקרון, ובעקבות חברות וקרובות משפחה שהשתתפו בתוכנית בעבר. דינה מעידה על עצמה כי היא "בטוח תעסוק בחינוך, עוד לא יודעת במה בדיוק, אבל חינוך זה מה שמעניין אותי", ובתשובה לשאלה האם תחזור לבית הוריה לאחר התוכנית, אמרה "לעקרון אני לא חוזרת. בוודאות. אני רוצה להתקדם, ללכת ללמוד".
בהמשך הסיור פגשה הקבוצה את בוגרת התוכנית, מעיין, אשר עבדה בחינוך הבלתי פורמלי בנען בזמן השתתפותה, ועתה, נשארה לגור בנען ולהוביל את העבודה בחינוך החברתי בכיתות א'-ו'. מעיין שוכרת דירה בנען ורואה בעצמה חלק מהקבוצה המורחבת של תל"מ בנען. עבורה, היא אומרת, התמיכה הקבוצתית והחברות הן חלק מהעניין, חלק מההצלחה בתוכנית. היא סיפרה כי היא מתכננת לצאת ללימודי תקשורת וניהול במכללה למנהל בשנה הבאה, ובינתיים זוכה להערכה רבה מההורים והילדים כאחד בתפקידה בחינוך החברתי של הקיבוץ. "אם לא הייתי מצטרפת לתל"מ, היו לוקחות לי עוד שנתיים לצאת מהמקום שהייתי תקועה בו. הגעתי הנה מכרמיאל, התרחקתי מהבית, והמרחק נתן לי הזדמנות לעסוק בזהות שלי. לפני שנתיים קיימנו כאן ערב בנושא זהות נשית במועדון לחבר והגיעו 120 נשים מנען, וגם נשים מהמשפחות של חניכות תל"מ בקיבוץ, ובפעם ראשונה יצא לי לשמוע את הסיפור שלי, של המשפחה שלי ושל אמא שלי. בשבילי זה היה מאוד משמעותי".
הביקור הסתיים בשיח פורה ופתוח על עתידה של תל"מ, כאשר הייתה תמימות דעים בין נציגי התכנית ונציגי משרדי הממשלה כי ישנה חשיבות רבה להמשיך את התוכנית ולהעלות אותה לשלב הבא - הכוונת המשתתפים להכשרות טכנולוגיות מתקדמות, ביצוע סקר בוגרים וחשיבה על הרחבת התכניות לאוכלוסיות נוספות וקיבוצים נוספים.
רוצים גם אתם לקחת חלק בתוכנית ולהיות אחד מקיבוצי תל"מ? פנו אלינו - ayeleta@tkz.co.il
הוספת תגובה חדשה