- 27/03/2025
content
״הרגשנו שאנחנו חייבים לעשות משהו״: הגמלאים שמתנדבים בקיבוצי הגבול
יהודית (74) ועתיד (64) הפכו בשנה האחרונה לגש״שים - גמלאי שנת שירות - בתכנית מיוחדת של התנועה הקיבוצית | בימים אלה הם מתנדבים במשימות לשיקום קיבוצי הצפון והנגב המערבי ומקווים שתרומתם תסייע לחברי הקיבוצים לשוב לביתם כמה שיותר מהר | מעוניינים להצטרף? הפרטים בכתבה

״התאהבנו בקיבוץ״. (צילום: דוברות התנועה הקיבוצית)
יהודית ברק (74) ממבשרת ציון לא שמעה אזעקה אחת מאז שפרצה המלחמה. היא הגיעה לקיבוץ ניר יצחק בנגב המערבי בחודש נובמבר, והתאהבה: ״מה-7 באוקטובר החלטנו אני ובעלי, דוביק, להתנדב 2-3 פעמים בשבוע. באחת ההתנדבויות ארזנו את בתי הילדים בניר יצחק, שמענו את החוויות הקשות מיום הטבח, וחברי הקיבוץ ממש נכנסו לנו ללב. במקביל, התחיל פרויקט הגש״שים של התנועה הקיבוצית, והציעו לנו להצטרף. כמובן שהסכמנו, אבל רק בניר יצחק״.
כשאתה נותן אתה מקבל
יהודית ודוביק כבר כמעט חצי שנה מתגוררים בקיבוץ שפונה ב-7 באוקטובר. יהודית עובדת במטבח ודוביק בתור הנדימן ושיפוצניק. יחד, הם גם מנהלים את המתנדבים שמגיעים לענפים שונים בניר יצחק. ״לפנסיונרים, ובכלל בכל גיל, זו תחושה נפלאה להרגיש שאנחנו עוזרים, במיוחד בתקופה הקשה הזאת. כשאתה נותן אתה מקבל. אנשים פה עברו חוויות כל כך מטלטלות, איבדו כל כך הרבה, אז הרגשנו שאנחנו חייבים לעשות משהו. מעבר לעבודה עצמה, העובדה שאנשים שלא חוו על בשרם את האסון יוצאים לחבק ולשמוע אותם - זה הכל. זה מאוד ממלא אותי״.

״תכנית הגש״שים, גמלאי שנת שירות, הוקמה בשנה האחרונה על רקע ההבנה שקיבוצים בנגב המערבי ובצפון הארץ זקוקים למתנדבים שיסייעו להם בשיקום בכל התחומים: נוי, חינוך, ניקיון, חדר אוכל״, מספרת שיר גורן מנהלת מחלקת מעורבות בחברה בתנועה הקיבוצית ומוסיפה: ״במקביל, התרכזו אצלנו במערך ההתנדבות של התנועה הקיבוצית הרבה פניות של גמלאים. הבנו שיש לנו הון אנושי עם רצון לתרום ורצון למשמעות, ובנוסף - עם המון ניסיון חיים, אז החלטנו לשדך בינם לבין הקיבוצים״.
איך זה עובד?
״יצרנו תכנית שבה הגמלאים, שהם בדרך כלל כבר הורים, סבים וסבתות, עוברים להתגורר במשך כמה חודשים בקיבוצים, מרכזים את ההתנדבות לפי הצרכים השונים ומסייעים לענפי הקיבוץ במתנדבים שהם מנהלים. בעיני, הם ממש חלוצים, יש קיבוצים שהם היחידים שמתגוררים בהם חוץ מכיתת הכוננות. כרגע יש לנו 7 גש״שים בגליל העליון ו-7 גש״שים בנגב המערבי. המטרה שלנו היא להגיע לעוד 20 גש״שים, שחלקם ימלאו תפקיד של גש״שי חינוך באדמית ובכפר גלעדי״.

הצפון חוזר לחיים
״אני לא גש״ש שגרתי״, מצהיר עתיד מאור (64) מבית הלל, ״למעשה נשארתי לגור בבית שלי ומכאן אני מלווה את הגש״שים בקיבוצי הצפון: מעין ברוך, מנרה, ברעם, שניר, הגושרים. אנחנו מסייעים גם לקיבוצים שאין בהם גש״שים ומגייסים מתנדבים למשימות לפי יום. במשגב עם לדוגמה, היה פרויקט מאוד דחוף להעברת הנהלת החשבונות לפני שיפוץ מסיבי. דאגנו לקבוצת מתנדבות ומתדבים שהגיעו וביום אחד עשו את כל הפרויקט״.
לדברי עתיד, שמתנדב בתפקיד כבר 5 חודשים, העבודה של הגש״שים היא גורם מסייע בקבלת ההחלטה של תושבי הצפון לחזור הביתה: ״התרומה שלנו מאפשרת למי שחוזר להגיע למקום נקי ומסודר, כך שאף אחד לא ישוב לעזובה. הגענו, אני ואשתי, לפרויקט הזה כדי להחזיר אנשים לצפון. אנחנו כל כך אוהבים את הצפון ואנחנו רואים איך לאט לאט הוא חוזר לחיים, אחרי שנה וחצי שהיה ריק״.
מעוניינים להצטרף? לחצו >>> כאן
הוספת תגובה חדשה