- 17/12/2024
content
קיר חמישי יתווסף לאנדרטת הקיבוצים בעקבות ה-7 באוקטובר
התנועה הקיבוצית תחדש את האנדרטה שהוקמה במשמר העמק, עם נפילתם של 350 חללים ונפגעי פעולות איבה במלחמת חרבות ברזל | באנדרטה חקוקים כיום 3,110 שמות של נופלים ונופלות | השבוע התקיים דיון בהנהלת התנועה בהשתתפות נציגי יד לבנים, משפחות שכולות ואדריכלי האנדרטה
אנדרטת הקיבוצים במשמר העמק. הייבנה קיר חמישי עם שמות 350 חללים (צילום: דוברות התנועה הקיבוצית)
התנועה הקיבוצית פועלת לעדכן את האנדרטה לזכר חללי הקיבוצים שנפלו במערכות ישראל ובפעולות איבה, לאחר מותם של 350 חברות וחברי קיבוצים בטבח ה-7 באוקטובר ובמלחמת "חרבות ברזל".
האנדרטה הוקמה ב"יער הקיבוצים", ממערב לקיבוץ משמר העמק, בשנת 2007, וחקוקים עליה כיום 3,110 נופלים ונופלות. באנדרטה כיום 4 קירות עם שמות הנופלים, וכעת לאחר האסון שפקד את התנועה ואת מדינת ישראל, יש צורך בהקמת קיר חמישי. ב-14 החודשים האחרונים נפלו 350 חברי וחברות קיבוצים, כמאה מתוכם חיילים וחברי כיתות כוננות, וכ-250 מתוכם נפגעי פעולות איבה.
השבוע התקיים בהנהלת התנועה הקיבוצית דיון בנושא, בהשתתפות נציגי הקיבוצים בבית יד לבנים, נציגי משפחות שכולות ואדריכלי האנדרטה. הוחלט לייצר תכנית שתכבד את זכר החללים במלחמות ומתן ייצוג לנופלי ה-7 באוקטובר והמלחמה שנכפתה על ישראל.
האנדרטה תוכננה לפני 17 שנים על ידי הפסל סלו שאול מקיבוץ עין גב. היא בנויה בצורת מגדל תצפית עשוי בטון חשוף עם גרם מדרגות ספיראלי המגיע לראש המגדל, וממנו תצפית על התיישבות עמק יזרעאל, מפרץ חיפה, והגליל התחתון. בכניסה לאתר מוצבים לוחות אבן שבהן מוטבעת מפת הארץ ופיזור הקיבוצים בה. מהכניסה מוביל שביל בטון ארוך אל מרכז האתר ולצידו לוחות אבן המספרים את סיפור הקמתה של התנועה הקיבוצית ותרומתה להתיישבות, לביטחונה וביצורה של מדינת ישראל במשך למעלה ממאה שנות ציונות.
לרגליו של המגדל רחבה ומעליה דגל ישראל ונקודות תצפית עם מפות הסבר על הנוף, את הרחבה תוחם קיר בטון סדוק שראשו אלכסוני ובמרכזו חקוקות מילותיו של ס. יזהר: "נזכור אחים, בנים ורעים אשר יצאו עמנו בפלוגות הלוחמים. אנחנו חזרנו והמה לא שבו עוד". האנדרטה הוקמה ביוזמת התנועה הקיבוצית והקיבוץ הדתי ובעזרת משרד הביטחון, קק"ל והמועצה האזורית מגידו.
הוספת תגובה חדשה