דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

מרכז קליטה

ברוכים וברוכות הבאים למקום בו כל המידע אודות תהליכי קליטה וצמיחה לקיבוצים מאוגם ונגיש עבורכם ועבורכן
צילום: דנה שטיינברג
צילום: דנה שטיינברג

מחלקת צמיחה ופיתוח קהילה של התנועה הקיבוצית גאה להשיק את "מרכז קליטה" - דף אינטרנטי שמאגד בתוכו מצגות, הקלטות ומאמרים בנושא קליטה וצמיחה בקיבוצים משלל היבטים, זוויות ותחומים. כל שנותר זה רק ללחוץ, להיכנס, לקרוא, להחכים - וליישם!


ערכת מידע להובלת תחום הצמיחה והקליטה בקיבוצים

כל מה שרציתם לדעת על תחום הצמיחה והקליטה בקיבוצים בקישור אחד!

במחלקת צמיחה וקליטה בתנועה הקיבוצית פיתחו ערכת ידע דיגיטלית המרכזת את כל המידע שצריך בכניסה לתפקיד הובלת הצמיחה בקיבוץ. הערכה מתאימה לחברי וחברות הצוותים השונים ולמנהלי ומנהלות הקהילה המבקשים להתעמק בתחום. ערכת הידע מלמדת ומאגדת בתוכה הסבר לתחומי הצמיחה הדמוגרפית בקיבוצים ועונה על שאלות בנוגע לליבת התפקידים, תהליכי עבודה, עקרונות המלווים את הוועדות השונות, משימות עיקריות שיש להתייחס אליהן, קישורים ומידע נוסף למה שנעשה בעבר ועוד ועוד.

קדימה, למה לחכות? כנסו ותהנו: לחצו כאן לכניסה לערכת הלמידה


סקר הקליטה השני יצא לדרך!

בשנת 2020 ערכה מחלקת צמיחה ופיתוח קהילה בתנועה סקר מקיף על הקליטה בקיבוצים. קצת יותר משנתיים אחרי, משיקה המחלקה סקר המשך שנועד לגלות מה השתנה בתחומי הצמיחה והקליטה, אילו אתגרים חדשים עומדים בפני הקיבוצים ולאן פנינו.
היעד אומנם שאפתני – 200 קיבוצים משיבים - אבל אנחנו סומכות על שיתוף הפעולה שלכם.

להשתתפות בסקר הקליטה השני: לחצו כאן
 

מידע כללי יותר

סל קליטה: המדריך לקליטה לחברות וצמיחה מיטבית בקיבוץ 

חוברת סל קליטה מאגמת את התפיסה, הידע והכלים שנאספו בשנים האחרונות אצל העוסקות והעוסקים בתחום בתנועה ובקיבוצים. היא מכילה שפע של מידע, רעיונות ודוגמאות שיכולים לסייע בידי כל מי שמתחיל/ה תפקיד, וגם בידי מי שכבר שוחה בחומר ורוצה להתרענן ולהעשיר את הקיים.

לקריאת החוברת והורדה: לחצו כאן
 

סקר הנקלטים והנקלטות לקיבוץ - תוצאות סופיות 

לחברות ולחברים החדשים טוב בקיבוץ - תחושת השייכות חזקה ושביעות הרצון מחיי קיבוץ גבוהה. ועדיין, הרבה עבודה לפנינו. סקר שערכה מחלקת צמיחה ופיתוח קהילה בתנועה הקיבוצית ביחד עם המכון לחקר הקיבוץ והרעיון השיתופי באוניברסיטת חיפה בקרב חברות וחברים חדשים בקיבוצים, חושף ממה יש שביעות רצון גבוהה ואיפה עוד צריך להשתפר. כנסו וקראו
 

סקר הקליטה הגדול - נתוני קיץ 2020

מהו שיעור הקיבוצים הקולטים כיום? מי הם הנקלטים? איזה מערך ארגוני מלווה את הקליטה? כיצד משפיעה הקליטה על המצב החברתי בקיבוץ? סקר התנועה הקיבוצית נותן תמונת מצב רחבה ומסמן מגמות להמשך.

קישור לכתבה: לחצו כאן | קישור לסקר: לחצו כאן



הובלת תהליך הצמיחה בקיבוץ

במסגרת הכנסים האזוריים שמובילה התנועה הקיבוצית בנושא "תיקון משנה מציאות - תיקון 5 לתמ"א 35", אחד המסרים המרכזיים שעלה הוא הצורך בהקמת צוותים אסטרטגים בקיבוצים, שיובילו את תכנון הצמיחה העתידית כבר היום. המסמך מתאר את השלבים השונים בתהליך, החל מהקמת הצוות, דרך שיתוף הציבור הרחב - החברים והחברות בקיבוץ ועד לתוצר הרצוי.

לקריאת המסמך: לחצו כאן

 

קיבוצים קולטים

שירות חדש וחשוב לקיבוצים העוסקים בקליטה: מאגר מידע חדש על קיבוצים קולטים באתר התנועה הקיבוצית, שמאפשר לכל המתעניינים בקליטה לקיבוץ לקבל מידע מקיף ורלוונטי, ולקיבוצים לפרסם את פרוייקט הקליטה ללא עלות.

לפרטים נוספים: לחצו כאן | קישור לאתר:  לחצו כאן

סרטון קיבוצים קולטים - עוברים לקיבוץ: לחצו כאן
 

חנוכה מחבר

כשתרבות וקליטה נפגשים ומשתפים פעולה – דוגמא לתכנית לשמונת ימי חנוכה המורכבת מפעילויות שמייצרות מפגש, היכרות ועשייה משותפת בין שכבות גיל שונות בקיבוץ.

לצפייה בדף – לחצו כאן


חברות בכל מחיר? בואו נעשה סדר

קיבוצים רבים עסוקים בשאלה – האם לגבות דמי כניסה עבור ההצטרפות לקיבוץ, ומהו התהליך הנכון לחישוב וקביעת דמי ההצטרפות האלה? מפגש זום שיוקדש לנושא יבקש לשרטט את מפת הדרכים ולאפשר מרחב להתייעצות עם מומחי/ות התנועה ועם קיבוצים אחרים

לקריאת הכתבה המקדימה על המפגש 


מתודות לסמינר קליטה בקיבוץ

סמינר הקליטה נועד להעביר לנקלטות ונקלטים לקיבוץ ידע ולמידה, מורשת והיסטוריה, להסביר על מבנה הקיבוץ ותהליכים, לספר על הזהות המקומית והערכים. יחד עם זאת, המפגשים נועדו ליצור היכרות של הנקלטים את ממלאות/י התפקידים וחברות/ים ותיקים, היכרות עם המרחב הפיזי של הקיבוץ, היכרות וגיבוש בתוך קבוצת הנקלטים ולייצר שיח משמעותי על החיבור לקיבוץ, תהליך הקליטה והסתכלות אל העתיד האישי והקיבוצי.

בחוברת תמצאו שלל של מתודות ופעילויות שייסעו לכם להעביר את סמינר הקליטה הכי מתאים לקיבוץ שלך: לחצו כאן
 

זום אין - zoom in

בני ובנות הקיבוץ

"כל אלה בניי ובנותי" עסק בקליטת בני ובנות קיבוץ 2020 מזוויות שונות ומגוונות. מטרת הכנס היתה להפגיש פרספקטיבות מגוונות מהקיבוצים ומהתנועה סביב האתגרים המשותפים בתחום, ובכללם: כיצד נכון לנהל את תהליכי הקליטה והשילוב של הבנות/ים ובני/ות זוגן/םאיך נתמודד עם המפגש בין תפיסת הקיבוץ כמשפחה ומקומם הדומיננטי של ההורים אל מול הצורך בגיבוש ההסדרים המשפטיים וההיבטים הכלכליים של הקליטהואיך לקיים עם הבנות/ים והוריהן/ם שיח מיטבי ונכון – ערכי, רגשי, קהילתי וזהותי?

לסיכום והקלטת המפגש: לחצו כאן


תנו חיבו"ק (חיבור קהילתי)

איך קולטים חברים חדשים לקיבוץ בשנת 2020? איך מסייעים להם להתחבר לקהילה ועוזרים להם להשתלב בהובלה בקיבוץ? איך רותמים את הקהילה למעורבות בקליטה ומתמודדים גם עם הקונפליקטים והקושי שנלווים להצטרפות של הרבה מאוד אנשים חדשים לקיבוץ? כנסו ללמוד על תהליכי השילוב והחיבור של חברים חדשים ויצירת קהילה קולטת.

לסיכום המפגש:  לחצו כאן


מרכז קליטה: קיבוץ קולט לאורך זמן  

במרכז הכנס עמדה השאלה: כיצד נבנה תכנית עבודה קיבוצית שמתאימה לקליטה מתמשכת ומתרחבת בקיבוץ שלנו? המטרה היתה להעמיק את ההבנה של האתגר בפניו כולנו עומדים: צמיחה דמוגרפית מתמדת וקהילות שנמצאות בשינוי כל הזמן, ולצייד את המשתתפות/ים בידע וכלים לחזק את הקהילות הקיבוציות בהן הן/ם פועלות ופועלים. בין תכני הכנס: תובנות מסקר חברים חדשים, בינוי קהילה קולטת, סמינר קליטה, פיתוח מנהיגות מקומית, זהות קיבוצית בקיבוץ קולט ובניית הסכמות קיבוץ קולט.

לסיכום והקלטת המפגש: לחצו כאן


השביל הזה מתחיל כאן

במהלך המפגש שמעו רכזי ורכזות צמיחה וקליטה מקיבוץ כפר החורש על תהליך שרטוט ואישור תכנית צמיחה אסטרטגית שתאפשר לקיבוץ "לגדול בקצב ובצורה נכונה שיאפשרו לנו לשמור על ה- DNA שלנו - שותפות ומעורבות בכל מה שקורה פה ולהישאר קהילה רב-דורית שמתחדשת באופן טבעי".

לצפייה במפגש: לחצו כאן |  לצפייה במצגת: לחצו כאן  |  לתכנית הצמיחה: לחצו כאן


אבחונים חברתיים

איך לקבוע קריטריונים מתאימים לחברי וחברות הקיבוץ העתידיים? איך נכון לעבוד עם מכוני האבחון? מה מותר ואסור לנו לשאול. סיכום המפגש שעוסק בתהליכי האבחון בהשתתפות עו"ד מרב ניב- המח' המשפטית בתק"צ, זהר חבלין- מכון "בהתאמה", חנה קרני - מכון "כיוונים נוספים"

להקלטת המפגש: לחצו כאן


שיתופיים קולטים ומשתפים

הקליטה לקיבוץ שיתופי היא בעלת מאפיינים ייחודיים - המשפחה הנקלטת נדרשת להתאים את עצמה למערכת שונה מהעולם שממנו היא הגיעה ("אז השכר שלנו הולך בעצם לקופה המשותפת?") והקהילה גם היא צריכה להתאים את עצמה לנקלטים ("איך נקלוט את היזמית עם העסק שלה?"). איך מצליחים לקלוט בכל זאת בהתאם למורכבות זו. כנסו וקראו

לסיכום המפגש: לחצו כאן


הורשה

העיסוק בתחום הוא תולדה של שיתוף פעולה בין המועצה האזורית גליל עליון והתנועה הקיבוצית, בהובלתם של מירי יציב, מנהלת מחלקת צמיחה וקליטה באגף ישובים במועצה ורמי פלג, רכז האזור מטעם התנועה.

נושא דירות ההורשה בקיבוצים הוא, לעיתים, מקור לחיכוכים אך מהווה גם הזדמנות לקליטה לקיבוץ. זה מחייב הסכמות פנימיות על המשך קיומו של הקיבוץ כי, כידוע, אין קיבוץ ללא חברים. זה מצריך קבלת החלטות משותפות וקביעת מנגנון לאכיפתן וזה דורש גם אורך רוח. הרבה אורך רוח כדי לטפל בקונפליקט המובנה בין הרצון של היורשים למקסם את ירושתם לבין הרצון של הקיבוץ לקבל חברים כדי להבטיח את קיומו. רוצים ללמוד עוד?

לסיכום המפגש: לחצו כאן | להקלטת המפגש: לחצו כאן


סיפור מקום - נאות מרדכי

קיבוץ נאות מרדכי, שעוסק בשנים האחרונות בקליטה אינטנסיבית שסביבה נבנים יוזמות ותהליכים חדשים משתף בסמינר הנקלטים, התמיכה ביזמים ויזמיות, על תהליכי ההורשה ועוד.

לסיכום והקלטת המפגש: לחצו כאן


קליטה מרחוק

בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת בקיבוצים הקליטה הישירה: נקלטים חדשים מתקבלים לחברות ללא מגורים מקדימים בקיבוץ, ומצטרפים אליו רק כשמתפנה עבורם דירה או כשסיימו לבנות את ביתם. כיצד ניתן לייצר תיאום ציפיות מקסימלי והיכרות הדדית מעמיקה בין הנקלטים לקיבוץ במצב כזה?

לסיכום והקלטת המפגש – לחצו כאן


ספוטלייט - מאירות ממשקי עבודה

חינוך וקליטה - סיפור אהבה

כששתי מערכות כל כך מרכזיות בחיי הקהילה נפגשות, מערכת היחסים שנרקמת ביניהן משפיעה על הקיבוץ כולו. איך מייצרים שיתוף פעולה מיטבי בין החינוך והקליטה?

לסיכום המפגש: לחצו כאן | לחוברת "בשילוב ידיים": לחצו כאן


ערבות הדדית בתהליך הקבלה והקליטה

איך לחבר את הנקלטים לתפיסת הערבות ההדדית ברמה הפורמלית והבלתי פורמלית? איך כדאי לעבוד ברמה הארגונית ועם הייעוץ המקצועי? וכיצד לסנכרן בין תהליך הקבלה והקליטה להיבטי הפנסיה?

למדריך ערבות הדדית וקליטה: עקרונות ודגשים בתהליך הקבלה לחברותלחצו כאן

להקלטת מפגש הזום בנושאלחצו כאן

למצגות המפגש:

  • הערבות ההדדית: בין חובה למחויבות ערכית – עו"ד מרב ניב, היחידה לקידום הקואופרציה, המחלקה המשפטית של התנועה הקיבוציתלחצו כאן
  • קיבוץ בית קשת: קליטה והמפגש עם המונח ערבות הדדית - שלום פרץ, מנהל הקהילהלחצו כאן
  • מצגת  לנקלטים בבית קשת: היכרות עם הקיבוץלחצו כאן
  • עקרונות ודגשים לתהליך הקבלה - אדי קודלש, יועץ פנסיוני (אקו-סט פוינט)לחצו כאן


צמיחה ותרבות

ניסיון העבר ומחקרי ההווה מראים שהתרבות בקיבוץ היא כלי מרכזי לקידום מעורבות חברים חדשים בעשייה הקיבוצית, היכרות עם הקהילה והשתלבות בסיפור המקומי. מפגש משותף למנהלות ומנהלי תרבות, קליטה וצמיחה דמוגרפית עסק בדרכים לעבוד יחד, בקשיים שבדרך ובהרבה חשיבה יצירתית.

לסיכום המפגש: לחצו כאן | לצפייה בהקלטת המפגש: לחצו כאן


צעירים וקליטה - יצירת חיבורים בין התחומים ומודלים לשיתוף פעולה

לסיכום המפגש: לחצו כאן



סדרת מפגשי "לבנות עתיד"

מפגש 1: מפת האתגרים - ישראל 2048 והקיבוצים

במפגש הראשון בסדרת מפגשי "לבנות עתיד", המוקדשים לתכנון הקיבוץ היום ומחר, נפרשו נקודות המבט השונות (על קווי הדימיון הרבים ביניהן) של בכירות ובכירים בגופי התכנון, בהקשר למרחב הכפרי בכלל ולקיבוצים בפרט. על שלושה דברים היתה הסכמה רחבה: צריך להיות אופטימיים, לא להפסיק לחדש ולהתאים את התכנון לרוח הזמן, ובעיקר - לא לוותר על מה שחשוב לנו.

לסיכום המפגש: לחצו כאן
 

מפגש 2: תכנון קיבוצי במיטבו - מהלכה למעשה

המפגש השני בסדרת "לבנות עתיד" עסק במרחב הפיזי הקיבוצי כמבטא את הערכים והזהות הייחודית של הקיבוץ, וכאמצעי לשמר מרכיבי ליבה כמו ערבות הדדית, רב דוריות, לכידות, נכסים משותפים ומעורבות חברתית של החברות והחברים. במפגש הוצגו דוגמאות לאופן שבו ניתן להתמודד עם השינויים החלים בקיבוצים ומחוצה להם באמצעות הפחת חיים חדשים במרחבים קיימים.

לסיכום המפגש: לחצו כאן
 

מפגש 3: פיתחו את השער

המפגש השלישי בסדרת "לבנות עתיד" הוקדש לאתגר הגדול של קליטת חברות וחברים חדשים במציאות של מחירי קרקע מאמירים ושל החיבור, שהפך לכמעט אוטומטי, בין חברות לשיוך ובנייה. האם ניתן להתיר את הקשר הגורדי הזה? ובמידה ולא, מה החלופות שיאפשרו המשך צמיחה דמוגרפית תוך שמירה על זהות הקיבוץ ורב דוריות הקהילה?

לסיכום המפגש: לחצו כאן

 

לגדול ובגדול – על צמיחה מהירה בקיבוץ העתידי

מושב בכנס הנהגות הקיבוצים 2021

הגידול הדמוגרפי המהיר במדינת ישראל, והתהליכים התכנוניים והקנייניים שנועדו לתת לו מענה, ישפיעו עמוקות על פני הקיבוצים בעשור הקרוב. במושב סומנו האתגרים המרכזיים, משמעויותיהם וכיצד ניתן להערך אליהם.

להקלטת המפגש: לחצו כאן

 

כלים להובלה בקהילה -  Zoom out

בניית תכנית עבודה וחזון, מפגש עם הדס דניאלי ילין, מנכ"לית התנועה

החומרים דנים בחשיבות והנחיצות בתוכנית עבודה, כחלק מהותי בתהליכים בקיבוץ בכלל וקליטה בפרט.  כך יכולים כולם לדבר בשפה משותפת ולחתור אל אותן מטרות ויעדים.

לסיכום המפגש: לחצו כאן | להקלטת המפגש: לחצו כאן

Access Passcode: 6@nXygZs


למלא תפקיד בקיבוץ: מרגישים שהכל על הכתפיים שלכם? קשה לכם להגיד לא?

סרטון המג'נגלת: לחצו כאן | למאמר בנושא: לחצו כאן

מה הסיפור שלך? למלא תפקיד בקיבוץ ולשרוד כדי לספר על זה - הקלטת המפגש: לחצו כאן | המצגת:  לחצו כאן

לכנסים של אגף חברה וקהילה: לחצו כאן

 

סדרת מפגשי "קיבוצומח" - קורס לרכזי/ות הקליטה והצמיחה בקיבוצים

מפגש 1: הנחת היסודות
עבר, הווה, עתיד - הרצאתה של עו"ד מרב ניב מהמחלקה המשפטית של התנועה הקיבוצית

להקלטת המפגש: לחצו כאן | קישור למצגת: לחצו כאן


מפגש 2: הכנת הקהילה והתשתית הארגונית

בהשתתפות ערן גליק, רכז אזור עמקים ודרום הגולן בתנועה הקיבוצית

להקלטת המפגש: לחצו כאן | קישור למצגת: לחצו כאן
 

מפגש 3: בונים עתיד: היבטים פיזיים וקנייניים של הצמיחה  

מקרקעי הקיבוץ: עקרונות הנחלה והחברות באגודה (עו"ד מיכי דרורי) - להקלטת המפגש: לחצו כאן | קישור למצגת: לחצו כאן

בין שפת התכנון לשפת הקהילה (טובי כהן) - להקלטת המפגש: לחצו כאן | קישור למצגת: לחצו כאן

קליטה, בנייה ושיוך דירות (דגן יראל) - להקלטת המפגש: לחצו כאן | קישור למצגת: לחצו כאן


מפגש 4: Show Me the Money 

היבטים כלכליים של קליטה לקיבוץ (דגן לוין) - להקלטת המפגש: לחצו כאן | קישור למצגת: לחצו כאן

אבחונים, ליווי ותכנון כלכלי של נקלטים (חופית קדם עטר) - להקלטת המפגש: לחצו כאן


מפגש 5: נעים להכיר: שיווק ומידע

להקלטת המפגש: לחצו כאן | למצגות: לחצו כאן


מפגש 6: תהליכי מיון ובחינת התאמה לקבלה לקיבוץ

להקלטת המפגש:לחצו כאן  | למצגות: לחצו כאן


מפגש 7: ליווי והשתלבות - איך לחבר את המשפחות החדשות?

להקלטת המפגש: לחצו כאן | למצגות: לחצו כאן

 

קליטה במודעות כלכלית

במציאות שבה לקליטה לחברות יש משמעויות כלכליות כבדות, עולה הצורך לעסוק בהתארגנות המשפחתית של הנקלטים, בשאלת מידת המעורבות והאחריות של הקיבוץ וכיצד מייצרים תהליך מיטבי. מפגש זום שערכה מחלקת צמיחה ופיתוח קהילה בתנועה הקיבוצית עבור רכזי ורכזות הקליטה יחד עם חברי וחברות הוועדות והמשפחות שנקלטו בקיבוצים, נועד לענות בדיוק על השאלות הללו.

לצפייה בהקלטת המפגש ובחומרים נוספים: לחצו כאן

 

 

תגובות

אתן מדהימות, שיחקתן אותה בענק
יניב

הוספת תגובה חדשה